• Home Slideshow Header 1

Doutzen Kroes: niet in het Groene Boekje, wel in ‘het Witte Boekje’

Vandaag verschijnt de nieuwe Spellingwijzer van Onze Taal, voorheen het Witte Boekje. Net als het Groene Boekje geeft het boek taaladvies. Toch verschilt de Spellingwijzer op een paar punten. Wij laten zien waarmee de Spellingwijzer zich onderscheidt.

Woorden die lastig te spellen zijn
Er staan in de Spellingwijzer alleen woorden lastig te spellen zijn. Het woord deur staat er niet in, maar de samenstellingen deurstijl, driedeursauto en en-suitedeuren zijn wel opgenomen. Ook bijzondere werkwoorden zoals vind-ik-leuken en de leenwoorden quinoa, start-up en peshmerga komen voorbij in de Spellingwijzer.

Alternatieven
Daarnaast vermeldt het Groene Boekje alleen de officiële spelling. De Spellingwijzer doet dit ook, maar geeft daarbij alternatieven voor woorden. Dit zijn varianten die in de praktijk vaak voorkomen. Kado, persé en reïntegratie zijn daar voorbeelden van.

Aardrijkskundige eigennamen en persoonsnamen
Het Groene Boekje bevat vrijwel geen namen. In de Spellingwijzer staan veel aardrijkskundige eigennamen en namen van personen. Bijvoorbeeld de inwonernamen Omaniet, Oomaans en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Nederlands topmodel Doutzen Kroes heeft met haar naam ook een plekje weten te bemachtigen in de Spellingwijzer.

Bestel de Spellingwijzer voor €17,50 in de webwinkel van Onze Taal.

Workshop Beter Spellen
Fijn dat de Spellingwijzer er is, toch blijft spelling voor veel mensen lastig. Daarom verzorgt De Tekstacademie regelmatig workshops Beter Spellen. In een dag behandelen we de belangrijkste spellingsstruikelblokken en krijg je antwoord op al je spellingsvragen. De eerstvolgende workshop is op 24 november. Schrijf je nu in!