• Home Slideshow Header 1

Ezels blaten, mensen praten

Mensen vertellen verhalen. En soms dieren zoals in Animal farm van George Orwell of in de Olivier B. Bommel strips. Gaan we echter uit van de werkelijkheid dan vormen mensen de bron van verhalen. Van lange, korte of ultrakorte verhalen. Maar wie vertelt het verhaal? Leg je oor eens te luister in tram, trein of metro. En ontdek de mogelijkheden voor de verteller.

Zo heb jede onbetwiste derde persoon verteller: ‘Jan zei nog tegen mij: “Let nou op ouwe of je gaat onderuit”’. Hier wordt het verhaal verteld vanuit een alwetende verteller. De ‘hij’ of ‘zij’ treedt op als personage. Een andere vertelvorm is die vanuit de ikpersoon: ‘Ik ontmoette Jan op het perron en schrok van zijn uiterlijk; hij was totaal kaal! Hij zei me dat ik moest opletten omdat ik anders onderuit zou gaan’. Bij deze vertelwijze leef je mee met de hoofdpersoon. Deze vormt het centrum van het verhaal. Voor blogschrijvers een goed uitgangspunt; zijn we niet nieuwsgierig naar de ideeën, beweegredenen of opinies van de blogger? Wil je meer afstand tot de personen en het onderwerp bewaren, dan is de derde persoon enkelvoud een prima aanpak.

Welke vertellersstem past jou?

Ontdek de kracht van corporate storytelling voor jouw teksten. Schrijf je in op de tweedaagse training Storytelling (voor tekstprofessionals).