• Home Slideshow Header 1

Goed nieuws. De spelling verandert niet! Maar, wat is er dan wel nieuw in het nieuwe Groene Boekje?

Vandaag verschijnt het nieuwe Groene Boekje. De enige, officiële scheidsrechter over de spelling van het Nederlands. Onmisbaar op school en kantoor, bij Scrabble en andere taalspelletjes. Om maar met het goede nieuws te beginnen: de spelling verandert niet. De spellingregels blijven gelijk. Bestaande Nederlandse woorden kunnen we blijven schrijven zoals we gewend zijn. We zetten voor je op een rijtje wat er dan wel veranderd is.

Van Dale is de nieuwe uitgever
Tot nu toe werd de Woordenlijst Nederlandse Taal, zoals het Groene Boekje officieel heet, uitgegeven door de SDU. Voor de nieuwe editie koos De Nederlandse Taalunie na een aanbesteding voor woordenboekmaker Van Dale. Wel zo praktisch, want er zaten kleine spellingverschillen tussen de Dikke van Dale en het Groene Boekje.

Nieuwe woorden zoals lente-ui, chillen en appen
De vorige editie dateert uit 2005. Het Groene Boekje van 2015 wordt uitgebreid met nieuwe woorden als chillen, appen, smoothie, lente-ui, dyscalculie en fluohesje. In 2025 komt er weer een nieuwe editie. Joost mag weten wat dan de nieuwe woorden zijn.

Minder, maar relevanter
Het nieuwe Groene Boekje bevat nog maar ongeveer 50.000 woorden. De helft van het huidige aantal. De woorden die er in staan zijn wel relevanter, want de laatste tien jaar is bijgehouden welke woorden mensen online opzoeken. Lastige woorden staan erin, woorden die toch wel goed gaan niet.

Aandacht voor woorden uit Suriname en de Antillen
Speciale aandacht wordt besteed aan de Nederlandse woordenschat uit Suriname en het Caribische gebied, waar het Nederlands ook een officiële taal is.

Twee versies
Er verschijnen twee versies van het Groene Boekje. Eén editie, met een harde kaft, lijkt op het huidige boekje. Vooral voor scholieren en studenten komt er ook een goedkopere paperbackversie.

Nieuwe online versie
Er verschijnt ook een geheel nieuwe online versie met meer woorden dan het boekje. De online versie is helemaal gratis.

Workshop Beter Spellen
Mooi dat het nieuwe Groene Boekje er is, toch blijft spelling voor veel mensen lastig. Daarom verzorgt De Tekstacademie regelmatig workshops Beter Spellen. In een dag behandelen we de belangrijkste spellingsstruikelblokken en krijg je antwoord op al je spellingsvragen. De eerstvolgende workshop is op 24 november. Schrijf je nu in!

Trackback van jouw site.