• Home Slideshow Header 1

Kleurtaalboeken


Het Groene Boekje, het Gele Boekje, het Rode Boekje en andere kleurboeken

Iedere schrijvende Nederlander kent uiteraard het Groene Boekje. Miljarden mensen kennen ook het Rode Boekje. Maar er zijn meer ‘kleurboekjes’. Boeken met een kleur als titel of een kleur als bijnaam. De kleurboekjes zijn niet allemaal dun. De verkleining is liefkozend bedoeld of om de handzaamheid ervan aan te geven. We beginnen met de taalkleurboeken.

Het Groene Boekje
Onmisbaar naslagwerk voor iedereen die schrijft en dus ook spelt. Het Groene Boekje is de gebruikelijke naam van de Woordenlijst Nederlandse Taal. Het geeft een overzicht van de officiële spelling van Nederlandse woorden zoals vastgelegd in de Spellingwet. Ik geef de voorkeur aan het papieren boekje. Raadplegen op woordenlijst kan ook.

Ut Groen Geile Boekie
Volgens de makers is deze taalbijbel onmisbaar voor iedereen die zich, al dan niet vrijwillig, door Den Haag begeeft. Het geeft bijvoorbeeld antwoord op waarom het Haags de moeder van alle talen is. Je kunt er ook uit leren hoe
je iemand verrot scheldt op z’n Haags. Als je dat zou willen.

Het Gele Boekje
Deze woordenlijst van de Belgische krant De Standaard geeft uitleg over duizend Nederlands-Belgische woorden. Er staan woorden in die geen Standaardnederlands zijn, maar die in België veel gebruikt worden. Favoriete woord: dovemansgesprek – dialoog tussen mensen die elkaar niet willen of kunnen begrijpen.

Het Geel-Witte boekje
Dit woordenboekje geeft; ‘eerste hulp bij katholieke begrippen’. Kennis van katholieke begrippen en katholiek jargon dreigt te verdwijnen. Het Geel-Witte Boekje helpt journalisten ‘katholieke blunders’ te voorkomen. De kleuren verwijzen de vlaggen van Vaticaanstad en van de paus: geel en wit. Katholieker kan niet!

Het Oranje Boekje
Online woordenboekje ter gelegenheid van de troonswisseling op 30 april in 2013. Leukste woord: protocolfetisjist.

 

Dan, kleurboeken die niets met schrijven of taal te maken hebben. Ook leuk! Als je er van houdt.

Miljarden Rode Boekjes
Van dit Rode Boekje, gepubliceerd door de volksrepubliek China, werden er alleen al tijdens de Culturele Revolutie liefst 5 – 6, 5 miljard exemplaren uitgegeven. Niet omdat het zo’n goed geschreven populair boek was. Meer omdat elke Chinees er een moest hebben. En ook nog geacht werd het te bestuderen. Het Rode Boekje bevat citaten van Mao Zedong.

Nog een Rood Boekje
Het andere Rode Boekje heeft een kleinere doelgroep. Dit Rode Boekje is het Nederland’s Adelsboek. Geen boekje maar een reeks. Je vindt er de genealogieën van alle Nederlandse adellijke families in. Als je dat zou willen. Ze staan op alfabet. Meestal staan er alleen levende leden in, de ‘état présent’. Is er een serie van a-z afgerond, dan begint men gewoon opnieuw. De overledenen worden geschrapt en de pas geborenen adellijke spruiten worden genoteerd.

Het voorname Blauwe Boekje
Ook voornaam, maar niet per se van adel is het Blauwe Boekje, zoals de serie het Nederlands Patriciaat ook wel wordt genoemd. Jij kan er ook in komen. Tenminste als jij en je familie zes generaties lang maatschappelijk hun beste beentje hebben voorgezet. Officieel: “Er moet worden voldaan aan de eis dat de familie gedurende ten minste de laatste 150 jaar onafgebroken een vooraanstaande rol heeft gespeeld in de Nederlandse samenleving.”

Het onooglijke Blauwzwarte Boekje
Ten slotte het Blauwzwarte Boekje. Dat gaat over de opbouw van de vakbond na de oorlog. Het is ‘het Rapport van de Commissie tot onderzoek van het vraagstuk van de Bedrijfstaksgewijze organisatie der werknemersvakbeweging’. Geen titel waar je warm voor loopt. Typografisch schijnt het een drama te zijn. Op www.vakbondshistorie.nl wordt het ‘een onooglijk boekje’ genoemd. Ik zou het niet willen lezen.