• Home Slideshow Header 1

Een effectief proces-verbaal schrijven

Geef de rechter de feiten

Een goed proces-verbaal schrijven is een lastige schrijftaak. Het vraagt niet alleen vakkennis, maar ook schrijfvaardigheid en zorgvuldig taalgebruik. Het schrijven van een goed proces-verbaal is ook een verantwoordelijke taak. Een pv kan immers verstrekkende gevolgen hebben. Soms is het van beslissende invloed op het leven van mensen. Uiteindelijk neemt de rechter een beslissing.

Hoe schrijf ik een goed pv zonder dat ik op de stoel van de rechter ga zitten?

We laten je zien hoe rechters, officieren van justitie, advocaten en anderen het proces-verbaal lezen en hoe jij daarop kunt afstemmen. We geven je duidelijke, concrete adviezen en verhelderende voorbeelden.

Het piramidemodel biedt uitkomst

Met het piramidemodel leer je welke informatie wel en niet in een proces-verbaal thuishoort, welke verbanden je wel en niet mag leggen, en welke conclusies geoorloofd zijn en welke niet.

Geef mij de Feiten

Voor de trainingen proces-verbaal schrijven, gebruiken we ‘Geef mij de Feiten. Schrijfadviezen voor een effectief proces-verbaal.’ Tekstacademietrainers Marjan Huisman, Paula Steenwinkel en Jan Pranger schreven het boek. Het is inmiddels een standaardwerk bij de Politieacademie en bij opleidingen van de FIOD en de Douane.

Resultaat

Een proces-verbaal functioneert als bewijsmiddel en als onderzoeksverslag. Je leert een effectief proces-verbaal te schrijven, waarmee alle betrokkenen -en uiteindelijk de rechter- hun werk kunnen doen.

Wat kan er aan bod komen?

  • Het doel, de lezers en hun gebruik van het pv.
  • Hoe maak je een pv doelgericht?
  • Hoe behandel je de redenen van wetenschap?
  • Hoe beschrijf je bevindingen?
  • Hoe geef je een verhoor weer?
  • Hoe doe je voorstellen voor opsporingshandelingen?
  • Hoe maak je een overzicht-pv?
  • Hoe schrijf je leesbaar, begrijpelijk en verzorgd?

Opbouw en duur

Een opleidingsprogramma over het schrijven van een proces-verbaal is maatwerk. Alles is mogelijk van een basistraining voor opsporingsambtenaren of voor BOA’s in opleiding, tot een intensieve verdiepingstraining voor ervaren pv-schrijvers. Jan Pranger geeft u graag advies over een maatwerkprogramma.

De trainers

Advies, coaching en training over het schrijven van een proces-verbaal worden verzorgd door Paula Steenwinkel, Marjan Huisman en Jan Pranger, de schrijvers van Geef mij de Feiten

Ons aanbod

Maatwerkprogramma’s voor een effectief proces-verbaal.
Advies, coaching en training van de beste pv-specialisten.