• Home Slideshow Header 1

Schrijven in scènes

Een verhaal bestaat uit scènes. Het zijn de bouwstenen van een story zoals de alinea’s in een tekst. In het verhaal staat niet het onderwerp centraal, maar het personage. Dit personage wil iets: een baan, op reis of de vrouw van zijn dromen. Hoe groter dit streven, hoe groter het drama.

In mijn boek ‘Van idee naar tekst’ citeer ik Frank Ketelaar, scenarioschrijver van tv-series als De prooi en Overspel: ‘Bij Overspel begonnen we met één zinnetje. Stel dat de vrouw van de officier van justitie verliefd wordt op de advocaat van de tegenpartij’. Dat kan niet denk je, maar het gebeurt, ook in het echte leven.

Voor Ketelaar begon hier het verhaal: ‘Als je verliefd bent, leidt dat tot actie. Je gaat afspreken, cadeautjes kopen. Ambitie, wraak en liefde, dat zijn grote dramatische thema’s’. Toneel, film en opera zijn gebaat bij grote drama’s. Toch bevat ook het gewone leven drama: de poes die overreden wordt, het huis dat afbrandt of de deurwaarder die de woning laat ontruimen. Stuk voor stuk gebeurtenissen die je raken, die emoties oproepen, die verteld moeten worden. Ook bedrijven vallen onder de wetten van het drama. Ze hebben succes, worden overgenomen of gaan failliet door mismanagement. ABN AMRO, Fokker, Selexyz: voorbeelden van bedrijven met ambitie, van ondernemers met visie en passie.

Zoek de personages in jouw leven, beschrijf de scènes en bouw je verhaal. 
Ook proberen? Teken in op de training Storytelling (voor tekstschrijvers).