• Home Slideshow Header 1

Ten onrechte tot twintig jaar veroordeeld voor moord?

Het belang van duidelijke redenen van wetenschap in een proces-verbaal

Bij de zogenaamde Staatsliedenbuurt liquidaties in december 2012 werden twee mannen geliquideerd. Een man overleefde de aanslag ternauwernood.

Verdachte vlucht naar Marokko
Verdachte Hamza B. vluchtte na de aanslag naar Marokko. Daar werd hij later aangehouden. De rechter in Marokko veroordeelde Hamza B. tot twintig jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de liquidaties. In het vonnis spelen redenen van wetenschap een cruciale rol.

Wettelijke eis aan het proces-verbaal
Als je feiten beschrijft in een proces-verbaal moet je de redenen van wetenschap aangeven. Het is een van de weinige eisen die de wet aan het pv stelt.

Geef aan hoe je iets te weten bent gekomen
Je geeft redenen van wetenschap door aan te geven hoe je iets te weten bent gekomen. Dat kan bijvoorbeeld door te beschrijven met welke zintuigen je iets hebt waargenomen. In de volgende zinnen geven ‘Ik zag’ en ‘Ik hoorde’ de redenen van wetenschap.

Ik zag dat de vrouw de portemonnee van de tafel pakte en in haar jaszak stopte.
Ik hoorde de man zeggen: “Als ik hem tegenkom, dan sla ik hem helemaal verrot.”

Wat heeft de getuige precies waargenomen?
Uiterst belangrijk in het proces tegen Hamza B. is de verklaring van de man die de aanslag overleefde. Wat heeft deze getuige waargenomen en hoe hij dat heeft waargenomen. Welke redenen van wetenschap van wetenschap geeft hij?

Wat vindt de rechter?
De Marokkaanse rechter stelt dat de getuige in de chauffeur verdachte Hamza B. ‘heeft herkend en heeft bevestigd dat hij zich onder de daders bevond’. In het proces-verbaal van verhoor staat echter dat de getuige de chauffeur niet kon herkennen, omdat de chauffeur zijn bivakmuts al naar beneden had.

proces-verbaal

Wat vindt de advocaat?
De advocaat van Hamza B. zegt dat er vertaalfouten zijn gemaakt. Hij claimt dat de getuige Hamza B. nooit daadwerkelijk heeft ‘gezien’. De getuige alleen via via gehoord heeft dat Hamza B. de bestuurder was. Ook zegt hij: “De Marokkaanse justitie heeft er een eigen dossier van gemaakt en daarin zijn onvergetelijke fouten gemaakt.”

Wat vindt het Openbaar Ministerie?
Het Openbaar Ministerie zegt dat de Nederlandse justitie het dossier zonder fouten heeft overgedragen. Het OM heeft Marokko geïnformeerd over de vertaalfout. ‘Zodat het in het hoger beroep dat volgende week start niet nog een keer fout gaat.’

Hoger beroep
Belangrijke vraag in het hoger beroep is dus hoe de rechter de redenen van wetenschap over wie de chauffeur was, zal beoordelen.

Voor deze blog heb ik gebruikgemaakt van en geciteerd uit een artikel van Elsbeth Stoker in de Volkskrant van 4 april 2014. 

Meer adviezen over het schrijven van een effectief proces-verbaal vind je in ‘Geef mij de feiten’.