• Home Slideshow Header 1

Woord in beeld: ‘HELP’

Roel Ottow: “Niet zeuren, maar kleuren”
Terwijl kunstenaar/ontwerper/illustrator Roel Ottow koffie zet, bewonder ik zijn werk aan de muren van zijn atelier. Zijn motto ‘Niet zeuren, maar kleuren’ spat van de wanden. Roel werkt onder andere met pastel, computer, ecoline, acryl. Sinds hij in 1985 begon als zelfstandig ontwerper en illustrator heeft hij meegewerkt aan meer dan 250 boeken en talloze tijdschriften. Heeft hij aan lijnen en kleuren niet genoeg, dan vult hij het beeld aan of versterkt hij het met woorden.

In den beginne was het woord
“Het begint voor mij altijd met woorden,” legt Roel uit. “Ontwerpen, dat is beeld met tekst. Het hoeft niet groot of ingewikkeld te zijn, als het maar opvalt, informeert of aanzet tot actie. Het moet communiceren. Ik begin met een idee en vertaal dat in kleur en in vorm die aansluiten bij de doelgroep. Als illustrator ben ik er om te ondersteunen. Ik probeer lezers over een drempel te krijgen. Ik wil ze laten kijken. Of liever laten beschouwen, laten nadenken. Het beeldaanbod is enorm, het is lastig om je te onderscheiden.

Eén kans
Het maakt uit voor welk medium ik werk. Voor een boek of tijdschrift neemt de lezer de tijd. Hij of zij gaat er even rustig bij zitten om beelden woorden tot zich te nemen. Met een affiche werkt dat anders. Je krijgt maar éen kans om je boodschap over te brengen. Het beeld móet interessant zijn. Het moet prikkelen en intrigeren. In eerste instantie moet het iemand overhalen zijn ogen te laten rusten en te gaan kijken. Pas in tweede instantie leest hij of zij de woorden.”

‘HELP’woordinbeeld-web
De illustratie ‘HELP’ is er een uit een serie om aandacht vragen voor maatschappelijke problemen. HELP vraagt aandacht voor automutilatie. Ik heb bewust donkere kleuren gebruikt die contrasteren met het lichte gezichten de lichtearmen. De aandacht van de kijker moet naar de kern gaan: de verdrietige ogen en de verminkte armen. Taal, in dit geval het woord ‘help’, gebruik ik om het onderliggend probleem te verduidelijken, om de tweede laag aan te brengen. Het ongeluk en het verdriet zie je. De schreeuw om hulp, wat automutilatie in wezen is, lees je. Het staat letterlijk in haar armen gekerfd.”

Bekijk Roel Ottow’s werk
De website van Roel is er om te bekijken. Je kunt er ook zijn boek bestellen. Een belangrijk deel van zijn portfolio kun je namelijk ook zien – en erover lezen. ‘Ottow, art, illustration, design’ bevat 96 pagina’s vakmanschap in kleur. Veel kleur.