• Home Slideshow Header 1

Zakelijk bloggen lastig? Kijk de kunst af!

Populaire, persoonlijke blogs. Even googlen en je vindt ze. Geschreven met een vlotte pen, goede opbouw, strakke foto’s erbij, leuk om te lezen. Leuke zakelijke blogs vind je veel moeilijker. En dat terwijl zakelijk bloggen een belangrijk onderdeel is van de communicatiestrategie. Wat kun je als zakelijke blogger leren van een persoonlijke blogger?

Persoonlijke bloggers schrijven over onderwerpen waar ze zelf enthousiast over zijn en zoeken daarin een niche. Ze verdiepen zich in fashion, food, trends, interieur, uitgaan, relaties, hotspots en reisbestemmingen. Ze delen ontdekkingen, ervaringen, tips, schrijven reviews. Persoonlijke bloggers weten precies voor wie ze schrijven en richten hun tone of voice daarop. Alsof ze met vrienden in gesprek zijn. Daarnaast gaan persoonlijke bloggers niet geforceerd op een verkoopdoel af, want dat doel is er niet. Dat doel hoort er ook niet te zijn.

Zoek niet de breedte, maar de diepte
Een blog is geen kanaal is waarop je producten of diensten aanprijst. Wel een medium om kennis, interesses of ervaringen rondom thema’s die bij je bedrijfsactiviteiten passen te delen. Met je content ga je niet de breedte, maar de diepte in. Focus dus. Verklein en verdiep je thema en word specialist. Zo laat je laat zien dat je ergens goed in bent, autoriteit hebt. Schrijven gaat gemakkelijker als je kennis van je onderwerp hebt en bloggen wordt ineens een stuk leuker!

Gemakkelijker
Voorbeelden? Een hotelier kan bloggen over hospitality, niet één keer, maar meerdere keren, waarin telkens een ander aspect van gastheerschap wordt belicht. Een schoonmaakbedrijf dat via blogs schoonmaak- en onderhoudstips prijs geeft. Een advocaat of mediator die via blogs over omgangsvormen praat. Schrijf als zakelijk blogger over iets dat dichtbij jezelf of dichtbij je bedrijfsactiviteiten staat en vraag jezelf af: ‘heeft iemand wat aan de info die ik geef, is het nuttig, boeiend?’ Als dat zo is, zullen mensen je blog met plezier lezen en gaat het schrijven van je volgende blogs steeds gemakkelijker.

Wil je zakelijk bloggen ook optimaal inzetten voor jouw bedrijf of organisatie? Volg dan de training Zakelijk bloggen